Майките на деца с увреждания започват серия протести

Майките на деца с увреждания започват серия протести
A A+ A++ A

От днес майките на деца с увреждания в цялата страна започват серия протести до постигане на всички реформи. Протестиращите искат реформи в социалната система, в здравеопазването, в образователната и в съдебната система и настояват тези реформи да започнат веднага, предаде БНР.

Вчера стана ясно, че новият Закон за хората с увреждания се отлага поради несъгласието на финансовото министерство с част от промените. Това стана след почти тричасово заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, а омбудсманът Мая Манолова определи закона като осакатен.

Правителството беше обещало той да бъде гласуван в парламента до края на септември. Протестиращите майки на деца с увреждания са категорични, че ще търсят отговорност от премиера.

Те са недоволни, че от закона са извадени всички предложения за реформа като тези за личната помощ, фонд "Достъпна среда и лична мобилност", фонд "Трудова заетост", подкрепената заетост, както и финансирането по проекти на организации на хората с увреждания.

В съобщението до медиите за протеста на 2 октомври се казва: "Тази зима отново ще умрат изоставени, отхвърлени, гладни и унизени хиляди". По неофициални данни 3000 хора с увреждания миналата година са починали през зимата заради увреждането и социалната политика, която се води към тази наша общност - глад, мизерия, студ, невъзможност да обслужиш нуждите си, които са предизвикани от увреждането, съобщават протестиращите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници