Майките на деца с увреждания настояват премиерът да спази обещанията си за реформа

Майките на деца с увреждания настояват премиерът да спази обещанията си за реформа
A A+ A++ A

Протестиращите майки от инициативата "Системата ни убива" ще потърсят отговорност от министър-председателя Бойко Борисов за реформата в областта на хората с увреждания.
 
Премиерът е човекът, който ни излъга, и ще настояваме да си спази обещанието и да си свърши работата, заяви Вера Иванова преди заседанието на съвета за интеграция на хората с увреждания, на което ще бъде разгледан промененият от социалното министерство вариант на закона за хората с увреждания.
 
По-рано днес стана ясно, че от проекта са отпаднали голяма част от мерките, договорени с майките през последните три месеца, а текстът, че личната помощ ще бъде уредена в отделен закон, е отпаднал.
 
Актуалният вариант на Закона за хората с увреждания, който Мая Манолова нарече осакатен, е бил изпратен до заинтересованите страни още в петък. В него не присъства създаването на фондове за подкрепена заетост и за мобилност на хората с увреждания, няма срокове за изработване на стандарти за медицинските изделия и помощните средства и липсва текстът, според който личната помощ се урежда в отделен закон, което според омбудсмана, означава, че исканият от майките Закон за личната помощ няма да бъде гласуван.
 
Самите майки определиха това развитие на неата като безобразие и подигравка с хората с увреждания, както и с всички хора, които плащат данъци. Вера Иванова потвърди, че от утре майките излизат за протести в цялата страна и ще търсят правата си, докато се случи реформата 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници