С 3 D художници възстановяват Сердика в „105 минути София“

С 3 D художници възстановяват Сердика в „105 минути София“
A A+ A++ A

Харeсва ми времeто на римска Сердика за съжаление от него е останала само Ротондата Свети Георги. Благодарение на нашите 3 D художници я възстановихме. Малък симпатичен град с минерална вода, баните, селата, гори, дивеч и достъп до Витоша. Това каза режисьорът на 105 минути София Камен Воденичаров пред bTV.

Актьорът заедно с Мишо Ланджев са режисьори на пълнометражния документален филм, който представя всички исторически етапи на столицата. За да има съвременния си вид София е преминала през десетки исторически етапи. Сценарист на документалната лента е журналистът Георги Милков. Разказът се движи по времевата линия на историята на града – от първите открити артефакти в софийското поле от 6000 г. пр. Хр. до наши дни,инфомира Столица.бг

Можеше и да са повече, но в 105 минути набрахме инерция от 5 поредицата „5 минути София“ и я запазихме в големия разказ, за да съхраним целостта на приказката, която искахте да разкажем на зрителите, обясни режисьорът.

Той призна, че е научил много нови неща научих от историята на София. „Излизаха различни и любопитни исторически факти, които не сме учили като ученици. След Освобождението сръбски емисари идват за преброяването в Шоплъка. Те агитират местните да се запишат като сърби, за да променят етническия състав. Чест прави на населението, че въпреки офертата данъците да са по-ниски от десятъка те не се съгласяват и се записват българи.

Харесва ми времето на римска Сердика. За съжаление от него е останала само Ротондата Свети Георги. Благодарение на нашите 3 D художници я възстановихме. Малък симпатичен град с баните минерална вода гори дивеч и достъп до Витоша селата. До установяването на християнството от Константин Велики градчето е било в доста разнообразен състав“, разказва Воденичаров.

За него е трудно да даде оценка кой е най-добрия градоначалник на София, защото това може да направи времето. Но категорични са заслугите на кмета Иван Иванов за съвременните времена на столицата. Той управлява от 1934 до 1944 г. С идването на Съветската армия го вкарват в затвора и после го изваждат, защото е единственият, който може да дострои яз. Искър.

„Сега ми харесват много неща, но има и решения които не ме удовлетворяват. Все пак е град, който не е разчетен за толкова много жители. Дразни сме ужасяващо драскане с тези псевдографити по фасадите на сградите. Дори в Бруклини и Бронкс са се справили с този проблем“, признава Воденичаров.

На 18 септември беше първата премиера на 105 минути София, но само за приятели и близки. Предстои официална премиера и филма в столични киносалони. Догодина се навършват 140 г. от обявяването на София за столица. Лентата ще се завърти в кината за документално кино. Искаме 2019 да е годината на нашия филм, коментира режисьорът Камен Воденичаров.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници