Мая Манолова: Липсва справедливост при определянето на сметките за вода и парно

Мая Манолова: Липсва справедливост при определянето на сметките за вода и парно
A A+ A++ A

Липсва справедливост при определяне на сметките за вода. Общото потребление се сформира по един несправедлив начин. Става дума финансовото натоварване на добросъвестните потребители заради неизрядните платци и технологичните загуби на вода. Това каза националният омбудсмМая Манолова в ефира на БТВ.

„При това разпределяне на отговорностите всичко е в полза на ВиК. Дружеството е в монополно положение“, смята общественият защитник.

„В случаите, в които има нерегламентирано ползване на вода, течове или непоставени водомери, ВиК-дружеството нищо не губи, защото всичко това е за сметка на потребителите. Затова ВиК няма интерес да контролира реалното потребление на вода“, отбеляза Манолова.

По думите ѝ нормите в България се пишат в интерес на монополистите.

Според омбудсмана докато всички живущи не се снабдят с водомери на дистанционен отчет в една етажна собственост, няма как да се отчита действително.

Има нечестно формиране на сметките за вода. Тези, които плащат най-много вода поемат сметките на неизрядните потребители. Течовете и авариите по водопреносната мрежа е за наша сметка. Трябва да се създаде заинтересованост в ВиК дружествата да се затегне контролът“, категорична е Манолова.

За да се реши проблемът, Манолова препоръча да се изчисли индивидуалното потребление на вода, а във фактурите да се смята минимален процент от технологични загуби. Кражбите на вода пък да са изцяло за сметка на монополиста.

Манолова коментира и повишаването на цената на природния газ и на топлоенергията. „18 милиона лева са събрани от намаляването на цените на природния газ през миналата година. Днес предстои решение на КЕВР за повишаване на цената на парното. Това намерение обаче не е икономически обосновано“, смята тя.

Омбудсманът се аргументира защо цената на парното не трябва да се пипа. През 2015 г. цената на природния газ е била по-висока, а цената на парното е била увеличена. Сега се иска ново с увеличение с около 20 лева, което сумарно за период от три години е около 25%. В същото време инфлацията е била само с 5% по-висока, отбеляза Манолова.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите