Ще се увеличи ли здравната вноска?

Ще се увеличи ли здравната вноска?
A A+ A++ A

Здравната вноска да се увеличи от 8 процента върху дохода на 10 на сто или да се повиши с 12 лева на месечна база. Тези два варианта се обсъждат в здравното министерство като част от новия здравноосигурителен модел, който се очаква да предложи ресорният министър Кирил Ананиев. Идеята е допълнителният процент да се внася при застрахователни компании, информира Дарик председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. 

Идеята е била обсъдена със съсловните организации на лекари, зъболекари и фармацевти, предстоят разговори и с болнични асоциации, посочи д-р Стойчо Кацаров. Основната разлика между настоящия модел и този, който предлага здравният министър Кирил Ананиев, е, че във втория се предвижда задължително допълнително здравно осигуряване.

„Те обсъждат два варианта. Единият вариант е 2 процента върху дохода. Сега е 8 процента, добавят се още два. Ще станат 10 процента, 2, от които – за застрахователите, а другите 8 в НЗОК, както до сега. Другият вариант е да не е 2 процента върху дохода, а да бъде като плоския данък – всеки да плаща по 12 лева месечно, независимо от дохода,” обясни Кацаров.

Цените на медицинската помощ вече няма да се определят чрез преговори със съсловните организации, а от министъра на здравеопазването. На срещата с организациите е станало ясно също така, че министерството обмисля държавните и общинските болници да се преобразуват по модела на БДЖ. Подготвяла се и промяна в нормативната уредба на Националната здравноосигурителна каса, според която лекарствата за онкологични заболявания ще бъдат включени в цената на клиничната пътека. Така, според д-р Карацов, водещи за предписването на терапията ще станат финансовите, а не медицинските показания.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници