Любомир Павлов на разпит в националното следствие

Любомир Павлов на разпит в националното следствие
Любомир Павлов на за първи път влиза в НСС. На 12 юни след разпит му бяха повдигнати три обвинения – за пране на пари, за документна измама, за документи с невярно съдържание. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Любомир Павлов влезе за разпит в сградата на Националната следствена служба точно в 9:00 часа.

Съсобственикът на „Медийна група България“, която издава вестниците „Труд“ и „24 часа“, бе придружаван от двама адвокати – Дария Пенкова и Явор Нотев, предаде БГНЕС.

На 12 юни прокуратурата повдигна три обвинения срещу бизнесмена Любомир Павлов: първото - за пране на пари, второто – за документна измама, и третото – за документи с невярно съдържание.

На съдружника му Огнян Донев бе повдигнато само обвинение за пране на пари.

И на двамата тогава бяха наложени мерки за неотклонение парична гаранция по 50 000 лв.

Според прокуратурата има достатъчно доказателства, че чрез 4 документа с невярно съдържание Любомир Павлов съзнателно е дал възможност на Огнян Донев да получи чуждо имущество - 44% от акциите на „Медийна група България“.

В края на 2010 г. германската група „Вестдойче алгемайне цайтунг“ продаде всичките си активи на консорциум от български, германски и австрийски инвеститори - Христо Грозев, Любомир Павлов и Огнян Донев.

В началото на 2011 г. Христо Грозев обвини Донев и Павлов, че се опитват да му откраднат контрола върху пресгрупата, след като без неговото съгласие са сменили собствеността върху мажоритарния дял във фирмата.

Комисията за защита на конкуренцията разреши на Огнян Донев и Любомир Павлов да придобият пряко контрола в групата.

Според прокуратурата 40% от придобитите преди това общо 83% дялове от „Медийна група България“ са били върнати обратно на Любомир Павлов, което според обвинението е пране на пари.

Според прокуратурата тази сделка е направена с имуществото, което е придобито чрез документна измама, като Любомир Павлов е заявил и неверни обстоятелства пред длъжностно лице по регистрацията в Агенцията по вписванията.

До делото срещу Павлов и Донев се стигна след сигнал на бившите им съдружници Христо Грозев и Карл Хабсбург.

Двамата твърдят, че чрез покупката на вестниците „Труд“ и „24 часа“ Любомир Павлов и Огнян Донев са изпрали пари, придобити от престъпна дейност.

Самият Христо Грозев заяви след това, че Любомир Павлов му предлагал да спрат да се „цакат“ и той да върне парите, които са били инвестирани в медийната група.

#Явор Нотев #„24 часа“ #„Труд“ #„Медийна група България“ #Национална следствена служба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници