Fish SPA (или педикюр, направен от рибки) – по-скоро опасна глезотия, отколкото полезна процедура

Fish SPA (или педикюр, направен от рибки) – по-скоро опасна глезотия, отколкото полезна процедура
A A+ A++ A

Ако посещавате луксозни СПА центрове или сте се разхождали из луксозните морски курорти, то не може да не ви е направила впечатление модата рибки да правят педикюр. И тази година методът е на мода и ще ви бъде предложен където и да отидете на почивка. Състои се в способността на специални малки рибки да отстраняват мъртвите клетки от ходилата.

Но внимание! Екзотичната процедура, която в САЩ бе въведена през 2008 г. в редица водещи центрове за красота и СПА процедури и предизвика бум, днес се възприема по-скоро като лошо хрумване. Идеята е толкова оригинална, че много предприемчиви хора решават да я реализират и се радват на голям интерес от страна на клиентите си.

Факт е обаче, че в няколко щата в САЩ процедурата вече е забранена. Факт е също, че в Англия въпросът е сериозно разискван и институциите, сред които и U.K. Health Protection Authority,  излизат с позицията, че има неоправдан риск за здравето.

Рискът при подлагането на тази процедура е свързан с възможността от предаване на инфекция. От голямо значение е хигиената, която се спазва. Но въпреки това рибките са главният преносител на инфекцията. Ако имате нарушаване в цялостта на кожата, рана, одраскване, мазол, възможно е през нараненото място да навлязат бактерии, вируси. Обсъжда се значението на този метод за педикюр в предаването на HIV и хепатит С. Особено застрашени са хората с понижен имунитет (при имунен дефицит, раково заболяване, напреднала възраст, СПИН и други), както и хората с диабет. На всички тях не се препоръчва да се подлагат на педикюр, правен от рибки.

За всички останали рискът от заразяване при достатъчно добри хигиенни условия е нисък и специалистите не се ангажират да забранят изцяло метода. Остава на вас да прецените доколко аквариумите на улицата, предлагащи услугата по българските курорти, отговарят на хигиенните изисквания.

По данни на ABC news и Dailymail.co.uk

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници