Кампания „Библиотека на Витоша

Кампания „Библиотека на Витоша
A A+ A++ A

Столичната библиотека  представя уникални пътеписи  за Витоша от XVI и XVII век на хижа "Алеко" 

За трета поредна година Столичната библиотека участва с кампанията си „Библиотека в планината” в  традиционните национални  чествания на  Българския туристически съюз по повод организираното от Алеко Константинов масово изкачване на Черни връх и създаване на организирано туристическо движение в България.

На 26 август 2018 г. (неделя) от 10:00 до 14:00 ч. на поляната пред  хижа „Алеко” всички посетители  ще могат  да разгледат изложба, в  която основният акцент са записките  на чужди пътешественици от XVI до  XVIII век, които описват планината Витоша. 

Най-старият пътепис е от 1550 г. на Катарин Цен.

Голяма част от пътешествениците, които може да наречем „първите  туристи и планинари”, по професия  са дипломати, офицери , геолози.

Изложбата представя и  пътните бележки на османския пътешественик Евлия Челеби (XVII век),  на Ами Буе – 1836 г. и на Константин Иречек – 1888 г.

В изложбата са показани  творбите на Алеко Константинов в детския периодичен печат в периода 1878 – 1944 г., моменти  от създаването на  туристическото движение, инициирано от Алеко Константинов с  първия му  излет до Черни връх през август 1894 г., и още много интересни факти от редки издания, съхранявани във фондовете на Столична библиотека.

Ще може да се насладите и на нашите планински четения с поетите Оля Стоянова и Лъчезар Лозанов, както и да станете наш читател с безплатна едногодишна карта, осигуряваща достъп до богатите книжни и електронни ресурси на библиотеката.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници