Спането на слаба светлина води до депресия

Спането на слаба светлина води до депресия
A A+ A++ A

Американски учени са установили, че спането нощем дори и в слабо осветена стая води до депресии.

За да се получи неблагоприятният ефект, е достатъчен и сравнително слаб източник на светлина – примерно оставеният да работи телевизор.

Липсата на тъмнина през часовете, в които спим, предизвиква промяна в мозъчната ни дейност, вкл. до появата на депресивни симптоми, твърди екипът на Трейси Бедросиян от Университета на щата Охайо, цитирана от БТА и bTV.

Същите неблагоприятни последици се наблюдават и при прекомерното ни задържане пред компютрите в късните нощни часове.

В опитите си учените използвали хамстери. Екипът подлагал животните на мъждукаща светлина в продължение на 4 седмици. Нейната сила била еквивалентна на работещ телевизор в тъмна стая.

Опитните животни, участващи в експеримента, бързо загубили мотивация и енергия. Те показали депресивни симптоми, като започнали да загърбват любимата си подсладена вода.

Експериментите доказват по недвусмислен начин защо през последните 50 години се наблюдава рязък скок на депресивните симптоми сред населението.

„Хубавата новина в случая е, че хората, които до късно се задържат пред компютъра или телевизора, могат да обезвредят донякъде техния неблагоприятен ефект, като потърсят пълната тъмнина и се върнат към естествения си дневно-нощен цикъл“, заяви Трейси Бедросиян.

Хамстерите, подложени на денонощна мъждукаща светлина, произвеждали по-големи количества от имунната молекула TNF, която се свързва с възпаленията.

Предишни изследвания установиха пряката връзка между възпаленията и депресията.

В един от експериментите на хамстерите бил даден медикамент, който отстранявал възпалителните ефекти на TNF. Тогава дори и изложени на нощна светлина, те не показвали депресивни симптоми.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници