Фандъкова: Палежът на „Царските конюшни” не е случаен

Фандъкова: Палежът на „Царските конюшни” не е случаен
A A+ A++ A

Кметът на София Йорданка Фандъкова е убедена, че палежът на "Царските конюшни" в София не е случаен и е свързан с делото за собственост, което се води от 2015-а.

„За съжаление има знакови сгради, които са в риск. Водим битка за всяка една поотделно.

Със сигурност службите ще си свършат работата, но съм убедена, че палежът на "Царските конюшни" не е случаен”, заяви пред Нова  Йорданка Фандъкова.  

Тя припомни, че още през 2015 г. е разработен и приет подробния устройствен план, според който надстрояване, дострояване, ново строителство на мястото на  историческа сграда е невъзможно. 

„Поисках и да се даде официално най-високият статут за паметник на културата от най-високо значение, за да могат да се опазят тези сгради. Разбира се, в момента там текат и дела по отношение на продажбата, която бившият областен управител на София направи през 2016 г. за много ниска цена”, обясни Фандъкова.

Столичният кмет заяви, че започва битка за спасяването на сградата на бившата юзина на двореца от надстрояване. 

"Там през 2015 г. приехме план, който категорично не разрешава дострояване и надстрояване. За съжаление този план падна в съда. Това даде възможност на собствениците да поискат отново изграждането на 6-7 етажни сгради около къщата. Но аз възложих да се стартира процедура по изработване на концепция за разкриване и социализиране на разкритите находки на амфитеатъра, който се намира наоколо, заедно с прилежащите сгради-паметници на културата”, посочи Фандъкова. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници