Уорлик: Тероризмът може да се случи навсякъде

Уорлик: Тероризмът може да се случи навсякъде
Джеймс Уорлик изказа своите съболезнования на близките на жертвите на атентата на Летище Бургас от 18 юли. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Тероризмът може да се случи навсякъде – никой не е защитен и имунизиран от това, заяви посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик.

Терористичните актове са шокиращи събития, които дълбоко разтърсват. Изпитахме шок от това, че в САЩ бяха убити толкова хора и то в кино”, каза Уорлик по бТВ в сряда сутринта.

Дипломатът посочи още, че тероризмът е заплаха за начина на живот на хората.

Джеймс Уорлик изказа своите съболезнования на близките на жертвите на атентата на Летище Бургас от 18 юли.

Той изтъкна, че за гражданите на България този терористичен акт е бил шок и голяма изненада.

„Спомням си как близнаците в Ню Йорк се сгромолясват. Аз си мислех, че това не може да се случи в САЩ и сигурно много българи са си казали същото за това, което се случва тук. Нашите експерти казват, че не е могло да се предотврати това, което се случи на Летище „Сарафово”. Човекът от видеото изглежда като средностатистически турист, който излиза на паркинга. Нашите експерти казват, че това може да се случи на всяко едно летище в САЩ. Рано е още да се говори за изводи и заключения. Българските власти вършат правилно нещата, систематично работят по разследването. Нито вашите, нито нашите служби биха искали предварително да казват нещо, преди всички факти да са налице", коментира Уорлик.

„Знаем, че ситуацията е много трудна за вас. Трябва да се проследят всички следи и всички са решени, че тези или този който стои зад този акт, ще бъде идентифициран и изправен пред правосъдието. Трябва да има пълен преглед на научените уроци от случилото се. Трябва внимателно да се разгледа това, което се случи, за да може да се предотвратят бъдещи такива опити", препоръча американският посланик.

„За това, което се случи в Норвегия, там има система за сигурност и в същото време трябва да се съобразяваме и с правата на гражданите. България има предистория на авторитарен режим и що се отнася до свободата, демокрацията, това са изключително важни теми за българите. Мисля, че може да има пълна сигурност и едновременно с това да се зачитат правата на гражданите. Никой не иска да живее в страна, където полицията е навсякъде и да следи всяка една наша крачка. Но летища, обществени сгради – тези места трябва да бъдат защитени срещу този род тероризъм. Ако видите подозрителен човек, не изчаквайте да видите дали ще се случи нещо, а сигнализирайте в полицията", каза още Джеймс Уорлик.

#Джеймс Уорлик #посланик #САЩ #България #тероризъм #атентат #летище Бургас #Сарафово #Ню Йорк #Норвегия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници