Намериха кораб на 2300 години край българския бряг

Намериха кораб на 2300 години край българския бряг
A A+ A++ A

Кораб, потънал край нашите брегове през 3 век преди новата ера, е бил намерен по време на картирането на Черно море. Това каза пред БНР доц. Любомир Димитров, научен секретар на Института по океанология във Варна. Изследването на дъното на Черно море е част от два проекта за изследване на европейското крайбрежие. 

За три години край българските брегове океанолозите са открили 42 потънали кораба. Повечето от тях - дървени, са потънали още преди Първата световна война. Някои от тях са от периода на Византийската и Османската империи и дават нова информация за търговските пътища в Черно море. Заради сероводорода в Черно море на 200 метра дълбочина тук няма живот и съответно микроорганизми, които консумират дърво. Това е дало на учените уникалния шанс да намерят корабите и товарите им запазени. Това прави Черно море перфектно запазено гробище за кораби. 

Откритите от морските археолози кораби са на дълбочина от 60 до 1800 метра. Всички плавателни съдове са заснети и включени в интерактивна изложба, която скоро ще бъде показана във Варна. В нея всеки посетител ще може да види триизмерно изображение на кораба, разположението му на морското дъно, товара му. 

Океанолозите са картографирали и многобройни газови извори на дъното на Черно море.

"Газ-метан се просмуква от морското дъно и образува около себе си колонии от бактерии, които консумират метан, а също и от други, които се хранят с въглерода, отделян при консумацията на метан. Така се образуват стълбове от циментиран пясък, подобни на тези, които има на Побити камъни", обяснява доц. Димитров. Най-близкият извор се намира пред Златни пясъци. Там, на километър навътре в морето, ясно се вижда как газът бълбука на повърхността на водата. Извори има и пред местността "Зеленика", и в района на "Дълбока" по Северното Черноморие, но всички те са с малък дебит.

 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници