ЕС няма да включи „Хизбула“ в списъка с терористи

ЕС няма да включи „Хизбула“ в списъка с терористи
Министърът на външните работи на Кипър Ерато Козаку-Маркулис. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз отхвърли искането на Израел да включи ливанската шиитска организация „Хизбула“ в черния списък на терористичните организации.

„Не постигнахме консенсус за поставяне на „Хизбула“ в списъка с терористичните организации“, заяви кипърският външен министър Ерато Козаку-Маркулис, чиято страна е ротационен председател, предадоха АФП и БГНЕС.

Израел вини Иран и ливанската „Хизбула“ за кървавото нападение в черноморския български град Бургас, при което загинаха петима израелски граждани и един българин.

В присъствието на кипърския министър израелският му колега Авигдор Либерман заяви:

„Настъпи моментът да поставим „Хизбула“ в европейския списък с терористите. Това би изпратило правилното послание към международната общност и еврейския народ“.

Козаку-Маркулис обаче бе категорична, че „Хизбула“ е организация, включваща и политическа партия, която е активна на ливанската политическа сцена.

„Като взехме предвид това и останалите аспекти, не постигнахме консенсус по въпроса за включването на „Хизбула“ в списъка“, обясни тя.

ЕС ще обмисли предложението, ако са налице конкретни доказателства за участието на организацията в терористичния акт, допълни кипърският външен министър.

#Европейският съюз #ЕС #Хизбула #Израел #Ливан #Бургас #Ерато Козаку-Маркулис #Иран #Авигдор Либерман

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници