Румънски министър: Румъния няма да влезе в Шенген преди декември

Румънски министър: Румъния няма да влезе в Шенген преди декември
Според Андрей Марга трябва да се върви към решението за присъединяване на два етапа, но призна, че ще бъде изчакан мониторинговият доклад от декември. Снимка: napocanews.ro
A A+ A++ A

Румъния няма да се присъедини към Шенген през септември, потвърди външният министър на страната Андрей Марга.

Вместо това ще бъде изчакан третият доклад в рамките на механизма за сътрудничество и проверка през декември, съобщи информационният сайт „Зиаре“, цитиран от БТА.

Европейската комисия съобщи при публикуването на доклада за напредъка на реформите в правосъдната система в Румъния на 18 юли, че ще представи в края на годината още един доклад за страната.

В него Брюксел ще отчете дали Букурещ е спазил поетите от премиера ангажименти за възстановяването на правовата държава и независимостта на съдебната система.

Според Андрей Марга трябва да се върви към решението за присъединяване на два етапа, но призна, че ще бъде изчакан мониторинговият доклад от декември.

Той уточни, че ЕС ще анализира начина, по който румънското правителство прилага препоръките, включени в доклада от 18 юли, и едва след това ще бъде направена крачка към присъединяването към Шенген.

„Не е изваден от разговорите вариантът за присъединяване на два етапа, който беше предложен от Германия“, заяви Андрей Марга, като увери, че румънското правителство ще приложи препоръките на Европейската комисия.

След междинния доклад от февруари Холандия заяви, че чака положителен доклад през юли, за да вземе решение за присъединяването на Румъния и България към Шенген.

След като докладите и за двете страни обаче бяха отрицателни, експертите са на мнение, че е малко вероятно присъединяването на Румъния и България към Шенген да стане през 2012 г.

#Румъния #България #ЕК #мониторингов доклад #Андрей Марга #Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"