Нов паркинг поема автобусите с туристи в центъра на Пловдив

Нов паркинг поема автобусите с туристи в центъра на Пловдив
A A+ A++ A

В пловдивския район „Централен“  има нов паркинг, който ще обслужва основно автобусите и колите с туристи, спиращи досега до Източната порта. 

Паркингът е до кръстовището на бул. „Шести септември“ и ул. „Мортагон“ и беше официално открит от кмета на района Георги Стаменов.

Пред БНР той обясни, че идеята е денем, когато в града има много туристи, автобусите, които са оставили туристите в центъра, да се изтеглят до този паркинг и на него да изчакат преминаването на туристическия тур. А след това да минават, да качват туристите и да тръгват.

Поради тази причина паркингът е изграден с усилена настилка, за да може да поема товара на тези автобуси, уточни Стаменов.

По думите му, новото съоръжение може да побере до 14 автобуса или 60 автомобила. 

В момента се обсъжда възможността живущи в района граждани да ползват паркинга за времето от 18 - 18,30 вечер до около 8,30 сутрин, плащайки преференциални такси, обясни районният кмет. По думите му, това значи по - ниска цена от останалите охраняеми паркинги.

Новият паркинг ще има човек, който ще вдига бариерата и ще събира таксите. Спрямо натовареността с автобуси през деня охраната ще допуска паркирането и на автомобили. Затова в едната част на паркинга има маркировка за автобуси, а в другата част маркировката е за автомобили, каза Георги Стаменов. 

186 хиляди лева е стойността на новоизградения паркинг, стана ясно от думите на районния кмет. Той обясни, че съоръжението е елемент от новата политика за паркиране и гариране на район "Централен". Целта е всички участници в движението да имат места за паркиране и да могат да ги ползват. 

Хората, които искат да ползват място на паркинга, ще плащат 50 лева на месец. Тази тарифа е приета с решение на Общинския съвет специално за общинските паркинг.

Засега не се предвижда изграждането на подобен паркинг в друга част на район "Централен", тъй като се смята, че този ще поеме основната част от автобусите с туристи.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници