Терористичният атентат – защо точно в България?

Терористичният атентат – защо точно в България?
A A+ A++ A

Защо България се оказа мека мишена за терористични атаки? Това е въпросът, който всички си задаваме, след като атентатор взриви бомба до автобус с израелски туристи в сряда в Бургас.

Ако трябва да отговоря с две думи – профилактиката може и да е най-доброто лечение, но поради липса на пари България тотално занемари превантивните мерки в почти всички области. Националната сигурност просто се оказа една от тях.

Ясно е, че този висок, слаб, дългокос - или късокос - мъж с бейзболна шапка, карирани бермуди и обемиста раница не е решил изведнъж да стане камикадзе. Терористите се нуждаят от много планиране и координация, преди да могат успешно да изпълнят задачата си. Много често техният план се осуетява някъде по средата. Но не и в България.

Не е нужно да си експерт, за да видиш, че шест дни след терористичния удар нито един от важните въпроси не е получил отговор.

Как лицето камикадзе е успяло да влезе в България? Кой е доставил експлозивите? Има ли съучастник? Как бомба, равностойна на 3 кг тротил, е вкарана безпрепятствено в автобуса? Защо мерките за сигурност за израелски туристи не са били засилени след сигнала през януари, когато на прицел е бил автобус, нает да превози израелски туристи в български ски курорт? Какво трябва да се случи, за да признае Министерството на вътрешните работи своето поражение? Защо фактът, че камикадзето изглежда като всеки друг нетърпелив турист се цитира като валиден аргумент в защита на системата за сигурност? Защо всеки може да се шляе на терминала?

Въпросите останаха адекватни, дори и след като Израел призна, че не е имало данни за подготвян терористичен акт срещу израелци в България.

Терористите знаят, че след като ударят, няма да предприемат почти никакви последващи действия на тази локация. Може и да се върнат, но само след като по-ранният инцидент бъде забравен. Това, заедно с топлите връзки между Израел и България, както и високият брой на израелските туристи тук, превърна България в много по-атрактивна мишена за терористите, отколкото сме очаквали.

Тероризмът е новата извратена справедливост на съвременния свят, за която ние, българите, не сме готови. Шокирани сме, защото случилото се е кошмар, за който сме чували само по новините, кошмар, който сякаш дойде изневиделица.

В действителност това съвсем не бе така.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници