Серопозитивните по-застрашени от съдови заболявания

Серопозитивните по-застрашени от съдови заболявания
A A+ A++ A

Заразените от СПИН са застрашени два пъти повече от сърдечни кризи или мозъчен удар, отколкото останалата част от населението, става ясно от изследване, публикувано в неделя в САЩ.

Увеличаването на сърдечносъдовия риск при тези пациенти, които са вземали антиспин препарати, изглежда, се дължи на възпаление на артериите, уточняват авторите на изследването, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация (American Medical Association – JAMA), представено за първи път на XIX Международна конференция по проблемите на СПИН, която събира 25 000 участници от 190 страни във Вашингтон. Конференцията продължава до 27 юли.

„Много изследвания, включително и нашето, показват, че заразените с ХИВ (човешкия вирус на имунодефицита) са два пъти по-застрашени от сърдечна криза или инциденти с мозъчните кръвоносни съдове, отколкото незаразените“, обяснява д-р Стивън Гринспун от Главната болница на Масачузетс (Massachusetts General Hospital), основен автор на изследванията, предават АФП и БГНЕС.

„Тези нови данни ни карат да мислим, че възпалението на артериите се предизвиква по механизъм, който активира имунната система и увеличава по този начин сърдечносъдовия риск при тези пациенти“, обяснява той.

Анализирани са били резултати от скенера на 81 участници, от които 27 са били заразени със СПИН, използвали са антиспин препарати и не са имали сърдечносъдови заболявания.

Други 27 са били напълно здрави, а последната трета от изследваните са имали само атеросклероза като медицински проблем.

Картината от скенера показва, че нивото на възпалението на аортата на серопозитивните е определено по-високо от това на серонегативните без съдови заболявания. Равнищата били подобни на тези при хората с атеросклероза.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници