Кандидатът на левицата в Мексико спечели президентските избори

Кандидатът на левицата в Мексико спечели президентските избори
A A+ A++ A

Кандидатът на левицата Андрес Мануел Лопес Обрадор е победител в състоялите се вчера президентски избори в Мексико, сочат прогнози на анкети "екзит пол", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Той е събрал 49 на сто от гласовете на вчерашните президентски избори в Мексико.

Според анкетата на мексиканския вестник "Ел Финансиеро" следващият по резултат е Рикардо Аная от консервативната Партия на национално действие с 27 процента.

Друга анкета "екзит пол" на GEA/ISA отрежда на Обрадор резултат от 46,8 до 50,2 на сто, а според "Консулта Митофски"/"Телевиса" левият кандидат е получил между 43 и 49 на сто. Социологическата агенция "Параметриа" констатира, че Обрадор взема между 53 и 58 на сто от вота.

"Консулта Митофски"/"Телевиса" предрече, че Аная може да разчита на от 23 до 27 процента. 

Кандидатът на управляващата Институционно-революционна партия Хосе Антонио Меаде заяви, че Обрадор победител и му пожела успех.

Минути след затварянето на избирателните секции кандидатът на управлявалата досега Институционно-революционна партия Хосе Антонио Меаде призна поражението си от 64-годишния бивш столичен кмет. "За доброто на Мексико му желая най-големи успехи", каза Меаде в реч. Другите конкуренти на Обрадор също признаха, че са победени.

Избирането на Обрадор за президент слага началото на ново управление, което наследява напрегнати отношения със САЩ и критично отношение на неспокойните инвеститори, отбеляза Ройтерс.

Обрадор увери, че ще уважава гражданските свободи и няма да допусне "диктатура" по време на управлението му.

Той подчерта, че ще ревизира някои спорни договори в областта на енергетиката и ще изкорени корупцията. Обрадор обеща още да удвои пенсиите от първия ден от мандата си. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници