Банка кредитор източва цинка от ОЦК – Кърджали

Банка кредитор източва цинка от ОЦК – Кърджали
Спрат ли пещите, няма вече оптимистичен вариант, заяви представител на синдиката „Защита“ в ОЦК. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Металурзите от синдиката „Защита“ в Оловно-цинковия комбинат (ОЦК) в Кърджали готвят жива верига заради намерението на „БНП Париба“ (една от банките кредитори на комбината) да разруши една от индукционните пещи и да изземе цинка в нея.

С призив за протестната акция се обърна към колегите си от завода председателят на синдиката „Защита“ Стефан Атанасов, който е инженер-технолог в цинковото производство.

Той заяви, че банката е наела 15 от напусналите леяри за източването на пещта, на които щяла да плати на ръка по 100 лева, предаде БГНЕС.

Според него нито ръководството на ОЦК, нито това на цинковия завод не знаят за предстоящото разрушаване на съоръжението.

„Банките умишлено водят завода към фалит. В една пещ има 20 тона цинк, които струват около 25 000 – 30 000 долара. Очевидно чрез продажбата на метала кредитната институция смята да си върне част от парите, отпуснати на ОЦК. Призовавам колегите утре да излезем на жива верига и да спрем хората, които трябва да източат пещите“, посочи Атанасов.

Спрат ли пещите, няма вече оптимистичен вариант, допълни той.

Атанасов припомни, че миналата седмица, на 18 юли, започнаха междубанковите преговори, които по предварителна информация щяха да траят три дни, а идеята бе да се стигне до окончателно споразумение и решение за съдбата на ОЦК.

„Никой от синдикатите не знае за хода на тези преговори. Дори и да продължат през тази седмица, щом утре започне източването на пещите, заводът умира“, подчерта синдикалистът.

Неотдавна другият кредитор – Първа инвестиционна банка, обяви, че до две седмици ще посочи новия инвеститор, но това беше абсурден блъф, за да задържат хората и да намалят напрежението, каза още Атанасов.

От началото на протестите на 1 март до момента напусналите по собствено желание и поради отчаяние са около 260 души, останалите наброяват не повече от 180, но след утре ще има нова вълна от заявления за напускане, поясни той.

Сред все още очакващите възкресението на завода 70 души са ангажирани с поддръжката на непрекъсваемия режим. Те са наети на граждански договори от банките срещу заплата от 400 лева. До работниците достигнала информацията, че от февруари до момента заводът е натрупал близо 400 000 лева задължения само от електрозахранването.

„Две пещи харчат по около 10 000 лева за ток, които сега няма кой да ги плаща. Когато заводът работеше при пълно натоварване, преди да се закрие оловният завод, електроразпределителното дружество ЕВН получаваше по 1 милион лева. За да се рестартира в бъдеще производството на цинк, трябва да се изградят поне нови две пещи за 80 000 лева“, посочи Атанасов.

Към момента все още няма яснота дали планираната от „Защита“ жива верига във вторник ще се състои.

Другите два синдиката в металургичното предприятие – КНСБ и КТ „Подкрепа“, са „обезглавени“ – лидерът на първия Белю Стайков не получи продължение на трудовия си договор, а колегата му от втория Анни Георгиев напусна и си намери работа в „Горубсо-Кърджали“ АД.

#Анни Георгиев #Белю Стайков #ЕВН #синдикат #КТ „Подкрепа“ #КНСБ #Стефан Атанасов #защита #Първа инвестиционна банка #БНП Париба #Кърджали #ОЦК #Оловно-цинковия комбинат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »