ЕС изрази силна солидарност с България за атентата

ЕС изрази силна солидарност с България за атентата
Министърът на външните работи Николай Младенов пристигна в понеделник в Брюксел за срещата на Съвет „Външни работи“. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Заседанието на Съвета „Външни работи“ (СВР) в понеделник в Брюксел, в който участват първите дипломати на страните от ЕС, започна с встъпление на Катрин Аштън, свързано с атентата на бургаското летище, съобщиха от Министерството на външните работи.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност заклейми извършеното в България престъпление като ужасяващо.

„Изпращаме много силно послание на солидарност с българското правителство“, подчерта тя.

Министърът на външните работи Николай Младенов брифира Съвета за този „първи по рода си атентат на българска територия“.

Той отбеляза добрата работа на българските служби за сигурност с партньорските служби, както и с Европол.

„Благодарен съм за помощта по тази линия, тъй като целим да направим подобни ситуации невъзможни в България и в Европа в бъдеще“, подчерта той.

Външният ни министър поясни, че преди да приключи разследването, България няма да сочи никого за виновен.

СВР прие в понеделник заключения по Зимбабве, Сомалия, Мали, Ливан, Южните съседи – Египет, Либия и Сирия, като за Сирия беше въведено засилено прилагане на оръжейното ембарго във връзка със сериозната загриженост от ескалиране на насилието и трагичните последици върху сирийското население.

Разширени бяха финансовите и визовите рестрикции за представители на режима в Дамаск.

Същевременно беше одобрено изваждане от санкциите на финансовите трансфери, свързани с подкрепа за сирийски студенти и изследователи в ЕС.

Работата на СВР продължава в момента с работа по Източното партньорство, Китай, въпроси на енергетиката и др.

#Китай #Дамаск #Сирия #Либия #Египет #Ливан #Мали #Сомалия #Зимбабве #Европа #България #Европол #Министерството на външните работи #Брюксел #Катрин Аштън #ЕС #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници