Моряците от кораба „Ина“ поискаха съдействие от държавата с протест

Моряците от кораба „Ина“ поискаха съдействие от държавата с протест
С втория протест моряците искат да обърнат внимание на държавните мъже, както и на широката публика, че в съседната държава членка на ЕС, продължава да лежи старши помощник-капитанът Недялко Петров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Моряците от кораба „Ина" проведоха втори протест във Варна месец след първия.

Корабът „Ина“ беше задържан в гръцки териториални води на 22 юни 2011 г., а шестимата българи от екипажа му бяха арестувани по обвинение за участие в организирана престъпна група, след като на борда на плавателния съд бяха открити 3000 мастербокса контрабандни цигари, пропомня БГНЕС.

Българите бяха освободени след кратък престой в ареста при много лоши условия, като гаранцията за свободата им плати български бизнесмен.

Въпреки че са пуснати в България, моряците не са оневинени и продължава да ги грози съд и затвор в Гърция.

През продължаващата повече от година сага моряците не са получавали заплати от корабособствениците.

Прикрити зад сложна схема от офшорни дружества, собствениците на кораба „Ина“ Георги Стоянов Мишков и Станчо Хараламбев Вълчев през цялото време обещават съдействие, но без резултат, предава БГНЕС.

Завърнали се в родината, моряците започват борба срещу корабособствениците. Обръщат се към всички институции – МВнР, МВР, прокуратура, инспекция по труда, но държавата твърдяла, че не може да помогне, тъй като шестимата българи са „частен случай“.

На първия си протест през юни моряците разказаха, че вече повече от година нямат приходи.

В неделя те издигнаха плакати с надписи „Мишков = алчност и беззаконие“, „Моряците не са „частен случай“, „Мишков - екзекутор на моряците и техните семейства“ и попитаха „Ще позволим ли да се повтори либийската драма с българските моряци?“, искайки свобода за моряците.

С втория протест моряците искат да обърнат внимание на държавните мъже, както и на широката публика, че в съседната държава членка на ЕС, продължава да лежи старши помощник-капитанът Недялко Петров.

Неговото здравословно състояние вече е критично. Същото е и състоянието на останалите моряци, както и на техните семейства.

„Протестираме срещу бездействието на държавата, което се състои в това, че тя загърби моряците и техните семейства и в същото време остави ненаказани главните виновници за нашата трагедия – Мишков и Станчев. Искаме възмездие за това, че почина съпругата на капитана, за това, че жена ми ослепя, че нямаме възможност да печелим пари и да лекуваме близките си и нас самите, за това, че ни отнеха правото да водим нормален човешки живот“, каза Николай Туртов, механик на кораба „Ина“.

#протест #Гърция #Варна #моряци #кораб „Ина“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници