Любопитни факти за омарите
Всички обичат омари. Малко масло, синьо море, прохладна нощ и светещи фенери! Омарът е чудесна лятна, вкусна и здрависловна храна, подходяща за всеки повод. Foodpanda, подбра няколко любопитни факта за него, които вероятно не знаете.
Някога омарите са били храна за бедния човек, а цената им е била доста ниска, в
сравнение с тази на пиле.
Омарите не са червени. Те стават червени, когато се сготвят, но в природата те
могат да бъдат зелени или жълти, или дори яркосини.
Могат да плуват напред и назад. Когато са разтревожени, те се отдръпват
настрани, като бързо се свиват и размахват опашките си.
Когато храната е оскъдна, омарите могат да се превърнат в канибали и да се
хранят с по-малки омари.
Най-вкусната част от омара е опашката.
Омарите живеят в мрак и кал на дъното на океана.
Смята се, че омарите могат да живеят до 100 години.
Може да изпечете омар на силно нагорещени скали
Месото от омар е чудесен източник на протеини, осигурявайки 28 грама протеин
на 100 гр. месо.
Омарите са чудесен източник на здравословни омега-3 мастни киселини.
Омарите първоначално били събрани на ръка. Едва към средата на 19-и век
започват да се събират с капани.
Омарите имат лошо зрение, но имат силно развити сетива за мирис и вкус.
Омарите имат зъби в стомаха си.
Половин килограм омар трябва да се готви за около 15 минути.