„Основа на джихада” пое отговорност за атентата в Бургас

A A+ A++ A

Неизвестна организация, наричаща се The Base of Jihad, в превод „Основа на джихада", пое отговорността за терористичния акт в Бургас, съобщава на сайта си израелският вестник „Йедиот Ахронот".

Групировката разпратила съобщение до няколко западни медии, в което заплашва с нови нападения по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, започнал преди ден, посочва бТВ.

По информация на израелското издание, „Основа на джихада" е част от ислямисткото движение, станало известно като „глобален джихад" и обединяващо различни организации.

Друго водещо издание в Израел – „Маарив", съобщава, че неизвестната досега групировка се нарича „Ал Кайда – Джихад".

Вестникът спекулира дали не става дума за реорганизирана версия на групировката „Ал Кайда", която да е направила своя кървав дебют в Бургас.

Трети ден атаката срещу израелски туристи в Бургас, отнела живота на шестима души, продължава да е една от водещите за чуждите медии.

Българската полиция, ФБР и Интерпол „се борят" да разкрият самоличността на убийствения атентат на летището в Бургас, коментират световни агенции, сред които Ал Джазира, АФП и Ройтерс.

Властите разпространиха кадри от охранителни камери с мъжа, който се смята, че е извършил атентата на летището в Бургас.

След двудневно разследване вътрешният министър Цветан Цветанов потвърди, че атентаторът „не е български гражданин” и е бил в страната „не по-малко от четири дни”.

В рамките на усилията за установяване на самоличността на атентатора ще бъдат използвани пръстови отпечатъци и ДНК проби, взети от тялото на предполагаемия извършител.

Междувременно израелски източници съобщиха, че атентаторът е имал съучастник – американски гражданин с фамилия Джебсън. Според информацията фотороботът, който беше показан, е именно на него.

Си Ен Ен също съобщава, цитирайки българския вътрешен министър, че разследващите търсят американска връзка в престъплението, при което бяха убити шест души.

Според „Джерусалем пост” няма повишена заплаха за американските евреи след атентата.

Представители на ФБР, Белия дом и на министерството на вътрешната сигурност заявиха, че няма конкретна достоверна информация, сочеща заплаха, но призоваха за по-голяма предпазливост пътуващите в чужбина по време на конферентен разговор с близо 300 лидери на американските евреи от цялата страна.

В същото време ФБР продължава да предупреждава за терористични клетки на Иран и Хизбула, чиято мишена са лица, пътуващи извън САЩ, и призовава за повишена бдителност в чужбина.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници