Национален протест срещу високите цени на горивата

Национален протест срещу високите цени на горивата
Във Стара Загора протест не се състоя, тъй като нито един гражданин не пожела да се включи в шествието. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гражданско движение „Сила" организира национален протест срещу високите цени на горивата на 26 ноември.

Надслова на протеста беше „НЕ на безумните цени на горивата!" и обхвана градовете София, Благоевград, Стара Загора, Силистра, Самоков, Перник, Сливен, Велико Търново, Димитровград и Пловдив, съобщи БГНЕС.

„Цените на горивата отново тръгнаха безумно нагоре. Длъжни сме да направим нещо. Нека заедно покажем, че търпението на българина е изчерпано", призоваха от ГС „Сила".

Не навсякъде обаче протестът мина безпрепядствено. В Благоевград в 12.30 се събраха едва 4 автомобила. В последния момент полицаите уведомиха координатора на събитието Людмила Спасова, че областният управител Костадин Хаджигаев не е дал разрешение за провеждане на протестните действия.

Намерението на демонстриращите беше да блокират за един час бензиностанцията на „Лукойл", която по думите на Спасова е монополист, увеличил за седмица цената на горивата с 10 стотинки.

В Стара Загора протест не се проведе. От общо 12-те автомобила, събрали се на уреченото място, 6 бяха полицейски, 4 – журналистически и 2 – на организаторите.

От ГС „СИЛА", смятат, че последните повишения на цените на горивата са спекулативни и противоречат със световните тенденции и принципи в ценообразуването.

Гражданското движение организира поредица от национални протести от началото на годината, както срещу високите цени на горивата, така и срещу ниския стандарт на живот в България.

От "Сила" продължават да настояват за пълна прозрачност при ценовото определяне и за осигуряване на конкуренция при доставките на горива.

Те искат цените на горивата да се намалят до 2 лева с ДДС, а това според тях може да стане като се либерализира вносът на горива.

За това, освен законодателни промени, от гражданския съюз смятат, че е необходима пълна прозрачност на разпределението на вносителите на пазара на горива.

#протест #горива #София #Благоевград #Стара Загора #Силистра #Самоков #Перник #Сливен #Велико Търново #Димитровград #Пловдив #Костадин Хаджигаев #координатор #Лукойл

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници