Автобусът в Бургас взривен с три кг тротил

Автобусът в Бургас взривен с три кг тротил
Министърът отново категорично заяви, че не е постъпвала информация за атентата по линия на службите. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Около 3 кг тротил е взривното вещество при атентата в Бургас, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Вече има и предположения за принадлежността на атентатора към конкретна терористична групировка, но не е уместно да бъде съобщавана публично, съобщи още вицепремиерът пред БНТ в петък вечерта.

„Нито за миг колегите не са спрели да работят. Надявам се с общите усилия на евроатлантическите партньори действително да можем да установим повече факти и обстоятелства и мотива”, обясни министърът.

По думите му има много голям обем информация, правят се и много анализи. Все още продължава да се работи по установяването на самоличността на атентатора.

„Няма държава в света, която да обяви, че е застрахована или че няма никакви предпоставки да бъде извършен подобен терористичен акт”, обясни още Цветанов.

Министърът отново категорично заяви, че не е постъпвала информация за атентата по линия на службите.

„ДАНС е в контакт със специалните служби на всички държави и в тази посока никога не е имало притъпени сетива на българските служби относно тероризма”, коментира министърът реплика на експерта по тероризъм Амнон Халпер, бивш шеф на полицията в Тел Авив, който определи България като „мека мишена”.

По думите му по света няма служба с притъпени сетива за тероризма след атентатите от 11 септември 2011 г. в САЩ.

„Постоянно, освен че обменяме информация, обменяме и опит”, каза още министърът.

По въпроса за мерките за сигурност на българските летища, Цветанов подчерта, че всяка аерогара има стандарти за проверки, които се правят по международни стандарти и направено по охраната – е стандартното, допълва Дарик.

Междувременно БГНЕС съобщи, че пред израелската телевизия „Канал 2” очевидци на взрива в Бургас споделили, че няколко дни преди атаката атентаторът разговарял с туристи на местните плажове.

Според един от израелските свидетели атентаторът разговарял с туристи от Холандия и им казал, че майка му е холандка, а баща му иранец.

По-рано в петък пресслужбата на Европейската полицейска организация съобщи, че Европол има свои представители в България, които помагат на българските власти в разследването на атентата на летището в Бургас.

Благодарение на мобилния офис на Европол в България могат да се правят справки с базите данни на организацията в Хага.

След терористичния атентат в сряда, Европол сформира наблюдателен екип, в който се включи и български служител за свръзка в централата.

#Хага #Европол #Холандия #летища #атентат #САЩ #11 септември 2001 #България #Тел Авив #ДАНС #вицепремиер #министър на вътрешните работи #Цветан Цветанов #Бургас #тротил #Трагедия в Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници