Най-изявените ни творци получиха отличието „Златен век”

Най-изявените ни творци получиха отличието „Златен век”
A A+ A++ A

Министерството на културата отличи най-изявените наши и чужди заслужили творци и млади надежди с наградите "Златен век". За творчеството и културата без възраст – разказва отличеният поет Петър Андасаров.

Публицист, журналист, носител на награди за литература. Той е Петър Андасаров – един поет на 81 години.

„Има два извора на знание и познание – единият е да гледаш природата с очите си, да възприемаш всичко в нея, и вторият е най-ценният, най-постоянният: книгата”, казва Петър Андасаров.Започва да пише в четвърти клас, случайно, когато учителката го кара да опише една своя разходка.

 

„Тогава аз съм видял минзухарчетета, които бяха нацъфтели, много бяха, и ми се видяха като запалени свещички, уплаших се да не духне вятър да ги угаси. Това е било моето първо усещане за метафора”.

Казва, че уюта намира сред книгите. Освен като автор, служителите го познават и като читател в Столичната библиотека.

 

 Чест му отдаде и властта. На церемония в националната галерия министърът на културата удостои него и десетки други творци с почетен знак "Златен век".

 

„Това е знак за хората, че някой ги цени и има смисъл да се развиват”, заяви министърът на културата Боил Банов.„За мен тази награда е венец на моите творчески усилия през 58 години, в които аз неизменно съм в ковачницата на Кирило-Методиевото слово”, каза Петър Андасаров.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »