Прекомерният сън носи рискове

Прекомерният сън носи рискове
A A+ A++ A

Сънят обикновено се счита за нещо положително. Прекаляването със съня обаче е свързано с редица медицински проблеми.

Здравословното количество сън зависи от възрастта и нивото на физическата активност, както и от начина на живот като цяло. Например при стрес или болест нуждата от сън може да се повиши. Въпреки тези „екстремни“ състояния експертите препоръчват да се спи между 7 и 9 часа всяка нощ.

Възможна причина за прекомерен сън може да бъде заболяването хиперсомния, при което пациентите страдат от повишена сънливост през деня, която не се повлиява от дрямка. Те също така спят изключително дълго време през нощта. Много хора с това заболяване проявяват симптоми на безпокойство, отпадналост и проблеми с паметта в резултат от тяхната постоянна нужда от сън.

Друго състояние, на което може да се дължи прекаляването със съня, е обструктивната сънна апнея – нарушение, при което дишането спира за момент по време на сън и така се нарушава нормалния цикъл на съня.

Разбира се, невинаги прекоменият сън се дължи на някакво заболяване. Като възможни причини за него се посочват и някои други фактори, като например употребата на алкохол, депресивни състояния и приемането на някои лекарства. А някои хора просто обичат да спят по–дълго.

Проучване в САЩ е установило, че има връзка между повишеното количество на съня и диабета. За хората, които спят повече от 9 часа на нощ, съществува 50% по–голям риск да развият това заболяване спрямо тези, които престояват под завивките не повече от 7 часа. Същият риск се наблюдава и за хората, които спят по по–малко от 5 часа през нощта.

Прекомерният сън благоприятства и затлъстяването. Наскоро проведено проучване информира, че за хората, които спят по 9-10 часа всяка нощ, рискът от затлъстяване в следващите 6 години е с 21% по-голям в сравнение със спящите по 7–8 часа.

Прекомерният сън може да доведе до още много здравословни проблеми като главоболие, болки в гърба, депресия, сърдечносъдови заболявания и дори смърт.

Наличието на такъв проблем изисква консултация с лекар. Много полезни неща можете да направите сами в домашни условия, които спадат към т.нар. „хигиена на съня“ – лягане и ставане по едно и също време всеки ден, избягването на кафето и алкохола няколко часа преди лягане, физически упражнения. Избягвайте следобедните дрямки за по няколко часа. Създайте подходяща обстановка в спалнята, така че да се чувствате комфортно през нощта.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници