Патешкото езеро в Борисовата градина има десетки нови обитатели

Патешкото езеро в Борисовата градина има десетки нови обитатели
A A+ A++ A

Патешкото езеро в софийската Борисова градина отново е оживено. Десетки патета на различна възраст вече правят компания на старите обитатели и веднага станаха атракция за столичани. 

Общината явно е решила да компенсира загубата на родилите се в естествена среда патета в края на април, които само за една-две седмици станаха жертва на грабливи гарвани. 

Сега вече от Общината са преградили и покрили с мрежи пространство за невръстните патета, а по-големите се движат на свобода из останалата част от езерото.

В края на април се излюпиха шест зеленоглави патета - първите бебета, които се появяват в езерото, след като през 2017 г. Столична община възстанови първоначалния му облик и започна да отглежда в него зеленоглави патици. Птиците дойдоха от Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Въпреки усилията на Общината обаче, която постави защитни мрежи, новото потомство не оцеля от набезите на гарваните.

Езерото с водоплаващите птици (Патешкото езеро) е създадено през 1972 г. През годините то променя характера и предназначението си, докато през 2017 г., във връзка с отбелязването на 135 години парк „Княз-Борисова градина“, Общината възстанови оригиналния му вид – вкл. и емблематичната за цялостния облик на мястото къща за патици, разположена на островчето в средата му.

За да се създаде подходяща среда за живот на птиците, езерото беше оградено с дървена ограда, която позволи отглеждането им независимо, че паркът е предпочитано място за разходка на домашни кучета. Управата на Борисова градина полага всекидневна грижа за отглеждането на птиците.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници