Президентски служители нарекоха ромите „мангали“ в официален документ

Президентски служители нарекоха ромите „мангали“ в официален документ
На сайта е качен документ, озаглавен Национална стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012–2020). Наименованието на файла обаче е следното: „13.NationalStrategyIntegrateMangali.pdf“. Снимка: „Медиапул“
A A+ A++ A

Проверка на интернет страницата на държавния глава показва дискриминационно определение на ромската общност в страната.

За скандален гаф на президентската администрация съобщи в четвъртък информационната агенция „Прессклуб“, предаде „Медиапул“.

На сайта е качен документ, озаглавен Национална стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012–2020). Наименованието на файла обаче е следното: „13.NationalStrategyIntegrateMangali.pdf“.

Националната стратегия бе приета с Решение на 41-вото Народно събрание на 1 март 2012 г. и е подпечатана с официалния печат на Народното събрание. Автор на документа е Министерството на вътрешните работи.

Минути след като бе съобщено за гафа на страницата на държавния глава, системните администратори на сайта блокираха съдържанието на файла.

От прессекретариата на държавния глава обясниха, че президентът Росен Плевнелиев е разпоредил проверка, за да се установи кой е авторът на наименованието на файла.

От президентството се оправдаха, че гафът се е получил заради желанието за откритост и публичност.

„В желанието си да сме максимално прозрачни сме качили този документ. Както се вижда, от това има и негативи“, заяви говорителят на президента Мария Иванова.

По думите й в момента тече проверка дали файлът е пристигнал с това име от друга институция или е получил това наименование от служител на президентската администрация.

„Ако някой от нашата администрация е виновен, той незабавно ще бъде наказан“, увери Иванова.

#президентство #роми #дискриминация #документ #Мария Иванова #говорител на президента #Росен Плевнелиев #Президент на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници