МВнР започва консултации със САЩ заради екстрадицията на Желяз Андреев

МВнР започва консултации със САЩ заради екстрадицията на Желяз Андреев
A A+ A++ A

Министерството на външните работи ще поиска консултации между Департамента по правосъдие на САЩ и Министерството на правосъдието на България във връзка със случая с българския гражданин Желяз Андреев.

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов МВнР предприе спешни действия за изясняване на всички обстоятелства, съобщиха от ведомството.

Зам.-министър Юрий Щерк покани на среща американския посланик в София Ерик Рубин, а българският посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев поиска спешно да бъде приет от заместник помощник държавния секретар за Европа Матю Палмър за изясняване на исканията на американската страна.

Екстрадицията на български граждани за САЩ се регулира от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и от Договора за екстрадиция между правителствата на България и САЩ, ратифициран на 23 април 2008 година и влязъл в сила на 21 май 2009 г., добавят от Външно.

Конкретното искане за екстрадиция на Желяз Андреев е постъпило във Върховната касационна прокуратура по линия на международното полицейско сътрудничество. МВнР припомня, че решението за екстрадиция е от компетенциите на съдебната власт.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници