АПИ ще плати обходния път на срутището край Смолян

АПИ ще плати обходния път на срутището край Смолян
A A+ A++ A

Агенция "Пътна инфраструктура" ще поеме финансирането на обходния път, който се изгражда заради голямото срутище край Смолян.

Споразумението между пътната агенция и общината беше одобрено от общинския съвет в града.

Местната администрация пък се заема да осигури плана за трасето, отчуждаването и обезщетяването на собствениците на имоти по него.

На 27 март в общината беше обявено частично бедствено положение, но мярката се наложи, за да се улесни процедурно изграждането на обхода и спешните мероприятия по укрепването на пропукания склон, обясни кметът Николай Мелемов.

Обходният път започва от разклона за село Влахово и преминава през труден за прокопаване планински терен.

Дни наред багери и тежки пробивни машини работиха, за да разбият твърдите скали по маршрута. Използвани бяха и взривове. Работата се забави спрямо предварителните разчети, които бяха пътят да е готов за 2 седмици.

Обходният път е дълъг около 1 километър, с 2 ленти и отводнителни съоръжения. Предвижда се да поеме всички превозни средства до 12 тона. В началото на строителството прогнозите бяха шосето да струва около 500 хиляди лева.

Докато пътят стане готов, трафикът от 11-те откъснати села по поречието на река Черна към Смолян ще продължи да преминава през Рудозем.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници