5 израелски туристи убити при атентата на Летище Бургас

5 израелски туристи убити при атентата на Летище Бургас
Снимка: Би Ти Ви
A A+ A++ A

Между трима и петима израелски туристи са били убити при атентат на летище "Сарафово" в Бургас, според различни източници.

Летищните власти отказват коментар по случая, но от полицията в града потвърдиха за бТВ, че експлозията е станала в 17,30 часа. Кметът на Бургас Димитър Николов също потвърди инцидента.

Според органите на реда има жертви, но все още се уточнява техният брой. По непотвърдена информация - трима души са загинали, съобщи "Фокус", като се позова на МВР.  Полицията смята, че става въпрос за атентат. Франс прес също съобщава за трима загинали и поне 20 ранени. По информация на БГНЕС загиналите са петима.

Сайтът на летището показва, че полетът на Еър Виа от Тел Авив е кацнал в 16 часа и 50 минути.

По информация на очевидци, след като са кацнали, туристите са качил на автобус с пловдивска регистрация за Слънчев бряг.

Взривът е станал на паркинга на летището. Туристите са били около 40 души. Общо са горели 3 автобуса на паркинга на летището, съобщава изданието Burgas24. Запалили са се и коли в близост до инцидента.

По информация на израелския Канал 10 експлозията е станала вътре в терминала на летище Сарафово.

На мястото на експлозията има няколко екипа на МВР и пожарната. Районът е отцепен.

Тази вечер се очаква лидерът на ислямистката организация "Хизбула" Хасан Насрала да направи изявление, но то бе обявено преди взрива в Бургас, отбелязва „Дневник”.

Експлозията в Бургас съвпада с годишнината от атената на летище Буенос Айрес през 1994 г.

Дневник припомня, че през януари се появи информация, че израелските служби са предупредили български си колеги за готвен атентат в зимен курорт.  Тогава шефът на отдела по сигурността в транспортното министерство на Израел Дани Шенар се е свързал с колеги в София и Атина и ги е помолил да повишат условията за сигурност около автобусите, които развеждат групи с израелски туристи между летищата и хотелите или почивните станции.

"Ние осъзнаваме, че автобусите са слаба точка по отношение на сигурността. Това е, защото има много добри условия за сигурност в самите летища, но извън тях вече не е така. Затова ги помолихме. Доколкото разбирам, местните служби сътрудничат с нас. Ние обаче не сме отправили нашето предупреждение към тях защото имаме каквато и да било специфична информация, нито имаме източници, които да са ни посочили, че нещо ще се случи при вас", каза тогава Шенар, цитиран от dariknews.bg.

#автобус #туристи #израелски туристи #Бургас #взрив #летище Бургас #загинали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници