Проверяват оръжието на пенсионерите охранители

Проверяват оръжието на пенсионерите охранители
A A+ A++ A

Звената за "Контрол на общоопасни средства" (КОС) към районните управления започват проверка на пенсионираните полицаи и военни, които в момента работят като частни охранители.

Причината е, че много от бившите служители в силовите ведомства в момента работят като гардове, а оръжията им не са законни, тъй като разрешителните им са изтекли. Въпреки това към датата на назначаването им на длъжност те са представили легални документи, но известно време след това те са изтекли, а охранителите не са ги подновили. Валидността на всяко разрешително е 5 години. Срещу него и срещу лична карта може да се купи оръжие. Търговецът издава документ за покупката в два екземпляра. В него са отбелязани серийният номер и калибърът на оръжието.

По неофициални данни около 30 000 пенсионирани служители разполагат с оръжия, които са извън закона, пише "Монитор". Те се оправдават с това, че от КОС им отказват подновяване на разрешителните заради възрастта. След злополучната акция в Лясковец, когато беше убит командосът Емил Шарков, прокуратурата назначи минимум две проверки, които да установят колко хора разполагат с бойни пистолети и пушки. Точната цифра на законно притежаваните пистолети, картечни пистолети, пушки, автомати и дори картечници у нас е 340 583 броя, показа тогава проверката. За 40% от тях (122 455 броя) е обявено, че се използват за самоохрана, а над 180 000 оръжия са предназначени за лов.

Издадените откази за подновяване на разрешенията за дейности с огнестрелно оръжие и боеприпаси пък са 176, а решенията за отнемане на издадени документи - 87. Иззетите огнестрелни оръжия и боеприпаси с отнети разрешения за съхранение, носене и употреба са 6191. Около 156 000 души работят в охранителния бранш, показва статистиката на Националната асоциация на фирми за търговска сигурност и охрана, която представлява една трета от фирмите, които са 2000, с лиценз за частна охранителна дейност. За година броят им се е увеличил с 10 000 по документи. В бранша обаче има и много голямо движение на назначените и освободените от работа.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници