Благодарственият молебен на Трети март от двама патриарси

Благодарственият молебен на Трети март от двама патриарси
A A+ A++ A

Делегацията, водена от Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, ще бъде посрещната в петък, 2 март, на летище София от вицепрезидента Илияна Йотова, зам.-председателя на Народното събрание Емил Христов и директора на Дирекция Вероизповедания към Министерския съвет Емил Велинов.

От страна на Българската православна църква патриарх Кирил ще бъде посрещнат на летището от Старозагорския митрополит Киприан – председател на комисията по посрещането, и от членове на комисията – Русенския митрополит Наум, Врачанския митрополит Григорий, Мелнишкия епископ Герасим и архимандрит Василий. На летището патриарх Кирил ще даде кратко изявление за медиите.

Веднага след това Българският патриарх Неофит заедно с митрополитите, членове на Св. Синод и епископите, ще посрещнат Руския патриарх Кирил в Синодалния параклис „Св. Цар Борис-Михаил”. Там от Руския патриарх Кирил ще бъде отслужен молебен, на който ще пее Източен хор. Следва официална среща в приемния салон на Светия Синод с приветствено слово от патриарх Неофит и слово-отговор от патриарх Кирил.
На кратка пресконференция в Синодалната палата ще присъстват Волоколамския митрополит Иларион от Руската православна църква и Старозагорският митрополит Киприан от страна на Българската православна църква.

Привечер Руският патриарх Кирил ще отпътува за Стара Загора. На разклона за града той и патриарх Неофит ще бъдат посрещнати от Старозагорския митрополит Киприан.

В събота, 3 март, двамата патриарси и предвожданите от тях делегации ще бъдат посрещнати на входа да храм-паметник „Рождество Христово”, гр. Шипка, от Старозагорския митрополит Киприан, Президента на Република България Румен Радев и Председателя на парламента Цвета Караянчева. Двамата патриарси ще отлужат Благодарствен молебен в Храм-паметника. Слово там ще произнесе патриарх Неофит. На молебена ще пее хорът на храм-паметник “Рождество Христово”.
Оттам кортежът ще отпътува към връх “Св. Никола” (Шипка).

От 11.00 ч. там започва церемония, последвана от Заупокойна молитва в памет на загиналите воини от всички националности за Освобождението на България. Ще пее хорът на Московската патриаршия.Предвидени са слова на Руския патриарх Кирил, на кмета на общината-домакин Казанлък Галина Стоянова и на президента Румен Радев.

След честването на Шипка към края на съботния ден премиерът Бойко Борисов ще се срещне с двамата патриарси. От страна на Българската православна църква ще участват патриарх Неофит, митрополит Киприан, митрополит Григорий, митрополит Наум, епископ Герасим, Красимир Велчев и Емил Велинов.От страна на Руската православна църква в срещата с премиера Борисов ще участват патриарх Кирил, митрополит Иларион, митрополит Сергий, протоиерей Николай Балашов, протоиерей Игор Якимчук, архимандрит Филип и извънредният и пълномощен посланик на Руската Федерация в България Анатолий Макаров.

На тържествената заря-проверка по случай Националния празник на Република България на площад “Народно събрание” пред паметника “Цар Освободител” от страна на БПЦ и Руската православна църква ще присъстват двамата патриарси, членовете на руската делегация, Старозагорският митрополит Киприан, Мелнишкият епископ Герасим и архимандрит Василий. От 20.00 часа е приемът от името на президента Румен Радев във Военния клуб.

#3ти Март

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници