Оправдаха лекарите от Горна Оряховица, обвинени за смъртта на недоносено бебе

Оправдаха лекарите от Горна Оряховица, обвинени за смъртта на недоносено бебе
Съсипахте ми живота, съсипахте ми кариерата, съсипахте ми здравето, съсипахте ми семейството. На какво да се радвам? Как да съм доволен?, заяви д-р Стефан Лазаров в коментар за изхода на делото. Снимка: monitor.bg
A A+ A++ A

Окръжният съд в Габрово призна за невинни тримата лекари от болницата в Горна Оряховица, които бяха обвинени в престъпна небрежност, довела до смъртта на недоносено бебе на жена от Дебелец.

Оправдателните присъди бяха произнесени след една тройна и пет петорни съдбно-медицински експертизи, съобщи БНР.

Първият случай, с който избухна скандалът с гинеколозите в Горна Оряховица, бе този със смъртта на „бебето от фризера“ на 17-годишната ученичка Боряна Георгиева от Лясковец в началото на декември 2010 г.

Два дни след гръмването на скандала с „бебето от фризера“ Стела Добрева от град Дебелец също обвини лекарите от МБАЛ „Св. Иван Рилски“, че са виновни за смъртта на бебето й Николай.

Лекарите контрираха, като обясниха, че бебето е родено в Горна Оряховица, но е починало в областната болница във Велико Търново.

Според вещите лица, изготвили експертизите, докторите не са нарушили правилата на добрата медицинска практика, а са действали правилно.

„Няма доказателства д-р Димитър Сотиров, колегата му Стефан Лазаров и педиатърът Катя Гецова да са изпълнявали немарливо работата си“, накратко мотивира оправдателните присъди съдия Благовеста Костова.

„Съсипахте ми живота, съсипахте ми кариерата, съсипахте ми здравето, съсипахте ми семейството. На какво да се радвам? Как да съм доволен? От какво? Знаете ли, че в момента съм инвалид – аз съм пенсионер, защото съм с много сериозно сърдечно заболяване“, заяви д-р Стефан Лазаров в коментар за изхода на делото.

Делото срещу тримата лекари от горнооряховската болница бе образувано по обвинение, че на 1 юли 2009 г. независимо един от друг са нарушили правилата на акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – Горна Оряховица.

Делото бе съпроводено със скандал заради това, че вътрешният министър Цветан Цветанов изнесе в Народното събрание СРС-та на подслушвани телефонни разговори между директора на болницата д-р Миролюб Кожухаров и негови подчинени, сред които фигурираше „бебето от фризера“.

Министърът разясни, че разговорите са водени часове след „престъплението“. Това предизвика остра реакция у депутати, НПО, здравни институции за това, че Цветан Цветанов е изнесъл скандалните разговори и без да има достатъчно доказателства, е обявил лекарите за виновни.

Магистратите от Велико Търново си направиха отвод по делото, затова то се гледа в Окръжния съд в Габрово.

На последното заседание вещите лица, след изслушването на подсъдимите лекари, изразиха становище, което в голяма степен се различава от заключението в изготвената от тях тройна съдебно-медицинска експертиза.

Това беше и мотивът за прокурорското искане, уважено от съда, за нова – петорна експертиза.

#СРС #Цветан Цветанов #Велико Търново #Габрово #Горна оряховица #Катя Гецова #Стефан Лазаров #Димитър Сотиров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници