Година отпуск при осиновяването на дете до 5-годишна възраст

Година отпуск при осиновяването на дете до 5-годишна възраст
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Хората, които осиновяват дете до 5-годишна възраст ще имат право на 365 дни отпуск. Той ще може да се ползва от деня на осиновяването, но не по-късно от навършване на 5-годишната възраст на детето. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, които бяха одобрени от правителството. Те ще бъдат предложени за приемане от Народното събрание, предаде Нова телевизия.

Промените имат за цел да се гарантират равни права на осиновителите, да се осигури необходимата родителска грижа и семейна среда за отглеждане на децата и повишаване на мотивацията за осиновяване.

С промените в Кодекса на труда се правят изменения и в разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване, които регламентират обезщетенията при ползване на този вид отпуск.
Размерът му ще е 90% от средното брутно възнаграждение или средния осигурителен доход на лицето, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски за периода от 24 календарни месеца. Когато осиновителят, не ползва отпуск за осиновяване, ще се изплаща парично обезщетение в размер на 50 на сто от това, на което е имал право.

Ако след изтичане на отпуска детето не е навършило 2-годишна възраст, осиновителката има право на допълнителен отпуск, каквото право има и рождената майка на детето. По време на този отпуск ще се изплаща обезщетение в размер, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година. Когато допълнителният отпуск не се ползва, осиновителката ще има право на обезщетение в размер 50 на сто от това, което се изплаща, ако се ползва отпускът.Предлага промените в Кодекса на труда да влязат в сила от 1 юли 2018 г.

#осиновяване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници