Атентатор самоубиец отне живота на 14 богомолци в джамия в Нигерия

Атентатор самоубиец отне живота на 14 богомолци в джамия в Нигерия
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A
14 богомолци бяха убити при самоубийствено нападение в джамия в Нигерия, близо до границата с Камерун, съобщиха местните доброволни милиции, цитирани от AFP. Джихадистът, който вероятно е от групировката Боко Харам, се взриви сред богомолците в джамия в Гамбору около 05:00 ч. тази сутрин, малко преди началото на сутрешната молитва. Джамията е напълно унищожена според очевидци. Оцелял е само мюезинът. Очаква се броят на жертвите да се увеличи, пише още БГНЕС.

Час по-рано граждански патрул забелязал четири подозрителни лица, вероятно атентатори самоубийци, в покрайнините на града и арестувал един от тях след преследване. Предполага се, че терористът в джамията е един от тримата избягали. Actualno.com припомня, че осемгодишният бунт на Боко Харам срещу правителството в Нигерия обхвана съседните Нигер, Чад и Камерун и отне живота на около 20 000 души, а повече от 2,6 млн. трябваше да напуснат домовете си. През август 2014 групировката завладя търговския център Гамбору и граничния град Нгала.
Нигерийските войски си върнаха контрола върху двете селища през септември 2015 с помощта на войски от Чад след няколкомесечна офанзива. Въпреки че районът вече не е под техен контрол, бойците на Боко Харам продължават да извършват спорадични атаки, правят засади на войници и превозни средства и нападат и отвличат фермери. Във вторник лидерът на Боко Харам Абубакар Шекау разпространи видео съобщение, в което поема отговорност за серия от нападения в североизточната част на страната, включително и тези в Гамбору.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници