Южна Корея с 249 предупредителни изстрела срещу китайски рибарски лодки

Южна Корея с 249 предупредителни изстрела срещу китайски рибарски лодки
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Бреговата охрана на Южна Корея обяви, че е изстреляла 249 предупредителни изстрела по група китайски рибарски лодки, обкръжили един от патрулните ѝ катери в южнокорейски води, предизвиквайки призив за сдържаност от Пекин, съобщава "Ройтерс".

Плавателни съдове на южнокорейската брегова охрана редовно преследват китайски лодки, заподозрени в незаконен риболов в южнокорейски води, понякога предизвиквайки насилствени сблъсъци, усложняващи отношенията, които са от ключова значение в опитите за справяне с ядрената и ракетната програми на Северна Корея.

Флотилия от 44 китайски рибарски лодки, подсилени с железни пръти и стоманена мрежа са започнали да атакуват патрулен катер, която е излъчила звукови предупреждения към лодките, уточниха от бреговата охрана.

Катерът на бреговата охрана е изстрелял 249 предупредителни изстрела над лодките, докато не са се оттеглили.

"Китайските риболовни кораби се опитаха да обкръжат и да се сблъскат с нашия патрулен кораб, пренебрегвайки предупредителните сигнали", се посочва в изявлението на южнокорейската брегова охрана.

Китай, който в миналото е изпращал протестни ноти на Южна Корея заради използването на сила от нейната брегова охрана, изразявайки "сериозна загриженост" относно информациите.

"Надяваме се, че Южна Корея по подходящ начин се занимава със съответния проблем и в хода на правните действия няма да предприеме екстремни действия, които застрашават сигурността на хората", изтъкна говорителка на китайското външно министерство.

Външното министерство в Сеул заяви, че бреговата охрана следва вътрешното право при използването на оръжие в "легитимна стъпка" срещу лодките, които са направили "масово нарушение на териториалните води на страната за незаконен риболов".

През септември миналата година трима китайски рибари бяха убити при огън срещу лодката им, след като екип на южнокорейската брегова охрана се е опитал да ги арестува за незаконен риболов, като хвърлили ръчни гранати в каюта, в която те са се укривали.

#Южна Корея #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници