55% от българите очакват успешно европредседателство

55% от българите очакват успешно европредседателство
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

55% от българите очакват България да се справи успешно при председателството на страната ни на Съвета на ЕС. Това сочат данни от социологическото проучване на "Галъп интернешънъл" за политическия и икономически индекс през 2017 година. Проучване е направено в периода 30 ноември - 7 декември и обхваща 756 души на възраст над 18 години.

Данните на "Галъп" сочат, че 55% от сънародниците ни смятат, че ще се справим добре със задачата "европредседателство". 16% от българите обаче са на противоположното мнение - че България няма да се справи добре като председател на Съвета на ЕС.

По-голямо впечатление обаче прави делът от хора, които са посочили "Не знам/без отговор". 29% от българите нямат мнение по въпроса. Само 10 дни преди началото на европредседателството близо 1/3 от българите нямат мнение, наблюдения или очаквания от представянето на страната ни като председател на законодателния орган на Европейския съюз.

От данните следва да се отбележи и че традиционният негативизъм на българите към родните институции по-скоро не се пренася към очакванията за председателството. Според анализа на "Галъп" и по-оптимистично настроени са привържениците на ГЕРБ, но и привържениците на БСП не споделят сериозен негативизъм по въпроса.

Проучването показва и че като цяло авторитетът на Европейския съюз и НАТО се възстановява в очите на обществото.

В края на 2017 година 62% от анкетираните са посочили, че имат доверие в ЕС. 26% са обявили, че нямат доверие в Съюза, а 12% са останали без мнение по въпроса. Припомняме, през миналата 2016 година доверието в ЕС беше спаднало до нова от под 50%, а недоверието беше близо до 40%.Това означава, че ЕС е върнало доверието си в очите на българите. Причината за това може да се търси в това, че през тази година в няколко ключови за Европа избори надделяха проевропейски кандидати в сблъсък с евроскептици. Влияние върху този процес може и да оказва мобилизацията около и след изборите на политически сили, които ползват по-скоро прозападни послания.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници