България и Румъния с два нови ГКПП в Добруджа

България и Румъния с два нови ГКПП в Добруджа
Двамата министри са обсъдили и перспективите за започване на проучване с оглед изграждането на втори мост или разширението на моста на р. Дунав при Русе. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България и Румъния разкриват два нови контролно-пропускателни пункта на границата си в Добруджа, обяви външният министър Николай Младенов на съвместна пресконференция с румънския си колега Андрей Марга.

„Двата нови ГКПП са наземни и ще позволят допълнително на гражданите ни да търгуват, да ходят на туризъм и да развиват отношенията си“, обясни Николай Младенов, цитиран от БГНЕС.

Двамата министри са обсъдили и перспективите за започване на проучване с оглед изграждането на втори мост или разширението на моста на р. Дунав при Русе.

Румъния се е ангажирала още веднъж с намаляването или отпадането на таксите за преминаването на моста при Русе.

Николай Младенов изтъкна, че за България Румъния е вторият основен търговски партньор в ЕС след Германия, а румънските туристи са един от основните контингенти, които посещават Българското Черноморие и други туристически обекти в страната.

„Икономическият обмен между България и Румъния бележи истински взрив. През първото тримесечие на годината търговският оборот възлиза на 780 млн. евро“, заяви от своя страна Андрей Марга.

По думите му в Румъния са регистрирани над 1500 търговски дружества с български капитал. В България към юли са регистрирани над 200 румънски дружества и над 1450 дружества със смесен капитал.

„Смятам, че тези показатели сочат, че интеграцията на двете икономики напредва“, посочи румънският външен министър и допълни, че в икономическата сфера има важен потенциал, който може да се развива в бъдеще.

Румъния проявява интерес към високоскоростната магистрала Русе–Свиленград, изграждана от България, Турция и Катар, и иска тя да бъде удължена и на румънска територия, заяви министърът.

Двамата министри са обсъдили и присъединяването на България и Румъния към Шенген, като Николай Младенов посочи отново, че страната ни е изпълнила всички критерии за членство.

Андрей Марга беше категоричен, че няма връзка между политическата криза в Румъния и присъединяването на страната към Шенген. Той определи политическите процеси в страната си като „демократично префигуриране в съответствие с Конституцията, законите и парламентарните процедури“.

Относно предстоящия доклад на ЕС по Механизма за сътрудничество и оценка Николай Младенов заяви, че се надява Комисията да вземе предвид постигнатото от страната ни през целия петгодишен период.

„Механизмът работи, ако има сътрудничество между националните власти и ЕК. В последните 3 г. българското правителство доказа желанието си да сътрудничи максимално за постигане на целите в рамките на механизма“, посочи Николай Младенов.

#Николай Младенов #Андрей Марга #България #Румъния #ГКПП #Русе #Свиленград

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"