ГЕРБ дават заден ход за мораториума върху нови лекарства

ГЕРБ дават заден ход за мораториума върху нови лекарства
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

ГЕРБ ще предложат отмяна на мораториума върху нови лекарства, стана ясно от тяхно съобщение до медиите. Председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов съобщи, че на Председателски съвет на Народното събрание ще бъде поискано депутатите да отменят Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК.

От ГЕРБ ще подкрепят искането за отпадане на мораториума единствено при постигането на пълен политически консенсус от всички парламентарни групи и председателите им.

Припомняме, че преди по-малко от седмица народните представители приеха окончателно, на второ четене, забраната върху новите лекарства и терапии да остане. Така на практика те отхврълиха ветото на президента Румен Радев.

Само ден по-късно, министър-председателят Бойко Борисов заяви от Брюксел, че е готов да преразгледа мораториума за онези лекарства, които се използват в ЕС.

В съобщението си до медиите днес Цветанов съобщава: „В днешния ден проведох серия от разговори с председателите на всички парламентарни групи, с премиера Бойко Борисов и с министрите на здравеопазването и на финансите Кирил Ананиев и Владислав Горанов. Целта на разговорите беше да се неутрализират всички възможни спекулации, че български пациенти могат да бъдат оставени без лечение или лекарства. По време на разговорите стана ясно, че министърът на здравеопазването вече е готов със всички заповеди за създаването на шест комисии, както и с Правилник за условията и реда за работата на комисиите за разпределение на скъпоструващите лекарства”.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници