Павлова нареди 299 събития за еврошефството ни

Павлова нареди 299 събития за еврошефството ни
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Oкончателният календар на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз за 2018 г. ще бъде приет от правителството утре. Това обяви ресорният министър Лиляна Павлова по време на семинар в Правец, организиран от Столичния общински съвет за проектобюджета на София за 2018 г.

Павлова уточни, че календарът ще включва 299 официални събития в България по време на председателството в първите шест месеца на 2018 г.

Правителството ще приеме утре и отчета на подготовката за председателството. Изпълнили сме изцяло мерките по подготовката, посочи Павлова.

Предизвикателство за София ще бъде срещата на върха на лидерите на страните членки на ЕС и на Западните Балкани, която ще е на 16 и 17 май 2018 г. Работим в координация със Столична община и МВР, за да се използват всички канали за информация на гражданите за организацията на движението и промените, каза Павлова. Министърът посочи, че към България има огромни очаквания, предаде БТА.

По думите й през 2018 г. ще има четири "горещи картофа" - Брекзит, финансовата рамка на ЕС, миграцията и енергийния пакет. Предстои тежко и важно законодателство, което трябва да се приеме в ЕП през 2018 г., допълни тя. Председателството е възможност да покажем, че сме не само бенефициент на евросредства, а че сме достоен член на ЕС, който умее в моменти на криза да бъде балансьор или търсещият консенсус, посочи Павлова.

Министърът заяви, че председателството ще бъде водено на български език. "Българската реч да се чува, да се говори на български език и всички документи да се преведат и на български. Това ще е ценно, за да дообогатим езика", посочи тя. Според Павлова трябва да имаме повечесамочувствие и увереност, защото "за много неща сме по-европейци от много други държави".

Българското председателство на Съвета на ЕС е сериозно предизвикателство, но и възможност за града, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Основните събития по време на председателството ще са в НДК, Резиденция "Бояна" и "София Тех Парк".

Ще има някои неудобства, но гражданите ще бъдат информирани, каза кметът. Столична община е изпълнила интегрирана система за сигурност с МВР, като са били обединение видео-камерите на общината и на МВР, допълни Фандъкова.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници