Хосе Карерас ще пее в София през декември

Хосе Карерас ще пее в София през декември
Репертоарът му включва над шейсет опери, на които се открояват: „Бохеми“, „Тоска“, „Вертер“, „Дон Карлос“, „Кармен“, „Силата на съдбата“ и „Палячи“, „Любовен еликсир“ и „Бал с маски“. Снимка: josepcarreras.com
A A+ A++ A

На 10 декември в България ще гостува определяният за един от най-красивите гласове на ХХ век – световноизвестният тенор Хосе Карерас.

Събитието е уникално по своя характер, защото ще бъде единственият за 2012 г. европейски коледен концерт на Карерас, отбелязват организаторите от „Жокер медия“.

С него в София ще пристигне световноизвестният диригент Дейвид Хименес – ученик на Херберт фон Караян, както и сопраното, което Маестрото ще определи сам.

Карерас ще пее под съпровода на Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ в зала 1 на НДК.

Българската публика ще има възможност отново да се наслади на отбрана част от хитовия репертоар, в който влизат и две канцонети, които Карерас е пял с другите двама големи – Пласидо Доминго и Лучано Павароти.

При посещението си в България тенорът ще посети и ще направи дарение на детска онкохематологична клиника.

Хосе Карерас ще покани лично Стилиян Петров да присъства на концерта. Непобедимият Карерас е запознат с коварното заболяване на националния ни състезател, с което той успя да се пребори благодарение на силата на своя дух и твърда вяра.

„И разбира се, г-н Карерас ще бъде повече от щастлив, ако г-н Петров може да присъства на концерта. Г-н Карерас ще се срещне с него...“, пише в официално писмо мениджърът на Карерас, Роси Притц.

Роден в Барселона, той учи музика в родния си град. През 1970 г. започва професионалната си кариера в Grand Teatr del Liceu на Барселона с „Набуко“ и „Лукреция Борджия“. Неговата музикална кариера води началото си с дебют в най-престижните театри в света и на оперни фестивали, включително на Teatro Alla Scala на Милано („Бал с маски“, 1975); Ню Йорк, Metropolitan Opera House („Тоска“, 1974); Сан Франциско опера („Бохеми“, 1973); Виенската Щатсопер („Риголето“, 1974); в Лондон Royal Opera House („Травиата“, 1974); опера в Мюнхен („Тоска“, 1974); Lyrics Чикаго Opera („Бал с маски“, 1976), както и на фестивалите в Залцбург („Дон Карлос“, 1976); Екс ан Прованс (Roberto Devereux, 1977), Единбург (Верди „Реквием“, 1982) и Верона ( „Кармен“, 1984).

Хосе Карерас е работил с най-прочутите оркестрови диригенти, между които Херберт фон Караян, Клаудио Абадо, Рикардо Мути, Лорин Маазел, Рикардо Chailly, Колин Дейвис, Джузепе Синополи, Джеймс Ливайн, Карло Мария Giulini, Ленард Бърнстейн и Зубин Мета, и с изтъкнати режисьори като: Франко Дзефирели, Jean Pierre Ponnelle, Луиджи Коменчини, Харолд Принс.

Репертоарът му включва над шейсет опери, сред които се открояват: „Бохеми“, „Тоска“, „Вертер“, „Дон Карлос“, „Кармен“, „Силата на съдбата“ и „Палячи“, „Любовен еликсир“ и „Бал с маски“.

#Хосе Карерас #тенор #концерт #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници