Българският бизнес ще отдели 80 млн. лева за коледни бонуси

Българският бизнес ще отдели 80 млн. лева за коледни бонуси
A A+ A++ A

80% от работодателите у нас казват, че ще дадат бонуси за Коледа, става ясно от проучване на Българската стопанска камара. Общата сума, която бизнесът ще отдели за това е около 80 млн. лв., коментира Томчо Томов от БСК пред bTV.

20% от работодателите заявяват, че няма да раздават коледни бонуси, при част от тях това е заради финансовото състояние на компаниите, а при другите – защото разсъждават традиционно и смятат, че работниците се стимулират чрез заплатите, а не чрез бонуси.

При 70% от работодателите, които обявяват, че ще дадат бонуси, те ще са под формата на пари. Някои ще раздават фирмени подаръци, ваучери за храна, напитки или почивки.

Най-много работодатели казват, че възнамеряват да дадат бонуси до 20% от заплатата на работниците си, следвани от тези, които смятат да дадат по половин заплата като коледен бонус.

Българите харчат между 10 и 40% от дохода на семейството за подаръци по Коледа и Нова година.

40% са много, освен ако не харчите от спестявания, коментира кредитният консултантът Тихомир Тошев.

По празниците обикновено много популярни стават бързите кредити. Съветът на експерта е обаче те да се използват много внимателно, тъй като са най-скъпият финансов ресурс, и само до сравнително ниски суми, например до 400 лв.

#бонуси #Коледа #пари #почивки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай