Обнадеждаващи нови открития в работата по създаването на лекарство срещу Болестта на Алцхаймер

Обнадеждаващи нови открития в работата по създаването на лекарство срещу Болестта на Алцхаймер
A A+ A++ A

Известно е, че няколко екипа учени работят върху създаването на ново лекарство срещу Алцхаймеровата болест. Целта е да се получи лекарство, което да намалява производството на бета амилоид, който уврежда мозъчните клетки.

Преди броени дни в списание Nature излязоха нови данни, които насърчават работата в избраната посока. Става въпрос за ново откритие – съществува ген, отговарящ за получаването на бета амилоида, и липсата му при някои индивиди се свързва с невъзможността тези индивиди да развият Болестта на Алцхаймер. Това дава основание учените да мислят, че лекарството, което ще води до понижаване на бета амилоида, ще бъде успешно за лечението и профилактиката на болестта.

Откритият „протективен“ ген е с много ниска честота. Изследвания на генома на скандинавските народи показват честота на този ген 1:100 души. При сравнително изследване, проведено в Северна Америка, е установена честота на гена 1:100 000 души. Това означава, че няма основание да се правят генетични изследвания с прогностична цел сред населението. Вероятността този ген да липсва при вас и съответно да сте защитени от развитието на Ацхаймер е много малка.

Но изследванията са с много важно значение, тъй като потвърждават ролята на бета амилоида в патогенезата на Болестта на Алцхаймер и дават основание да продължи работата за създаване на лекарство срещу бета амилоида.

Друг е въпросът, че терапията с новото лекарство ще трябва да започва възможно най-рано и ще бъде най-ефективна по отношение на профилактиката. Това се налага от неоспоримия факт, че при Болестта на Алцхаймер се увреждат мозъчните клетки, а веднъж увредени, няма начин те да бъдат възстановени. Но хората, при които новият ген липсва, не развиват Болестта на Алцаймер.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници