Съдии излизат на протест в подкрепа на Тодорова

Съдии излизат на протест в подкрепа на Тодорова
Зад Мирослава Тодорова застанаха и единадесет младши съдии от цялата страна, които излязоха с отворено писмо в защита на уволнения магистрат. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съдии, представители на неправителствените и правозащитните организации и обикновени граждани ще се съберат в 10 часа в петък, 13 юли, пред сградата на ВСС.

Активистите ще изразят възмущението си от скандалното решение за уволнението на съдията от Софийски градски съд и председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, предаде БГНЕС.

Съдиите, които категорично подкрепят Тодорова, не просто ще дойдат пред ВСС, но и обещават да отменят всички свои дела, насрочени за утре.

Очаква се в протеста „срещу опитите на ВСС да се саморазправи със съдия Мирослава Тодорова“ да се включат съдии както от СГС, така и от СРС и САС, и ВКС.

Магистратите Калин Калпакиев и Весислава Иванова вече обявиха, че няма да гледат дела на 13 юли и ще отидат на протеста.

„Решението Висшият съдебен съвет да уволни Мирослава Тодорова е не само поредната проява на дефектната и непредсказуема дейност на този орган, то е еманация на зависимостта на ВСС от конюнктурни интереси и последователна проява на безпринципност и двоен стандарт. То минава всяка граница на търпимост, защото в контекста на добре известните на всички ни обстоятелства разкрива истинската неспособност на органа на самоуправление на съдебната власт да отстоява независимостта й и да бъде гарант за пълноценното й функциониране. Мирослава Тодорова е единственият съдия в съдебната система, която е уволнена за три просрочени съдебни акта“, пишат в позицията си съдии от Софийския районен съд, Софийския градски съд, Софийския апелативен съд и Върховния касационен съд.

Зад Мирослава Тодорова застанаха и единадесет младши съдии от цялата страна, които излязоха с отворено писмо в защита на уволнения магистрат. Младшите съдии са нейни бивши студенти от Националния институт на правосъдието.

„Ние познаваме съдия Тодорова като преподавател в НИП и за нас тя е символ на истинския съдия – със задълбочени правни познания, с твърд характер, неподдаващ се на каквото и да било влияние, тя възпитаваше у нас независимост, човечност и постоянен стремеж към професионално усъвършенстване. По времето, когато беше преподавател, тя продължаваше да разглежда и започнатите от нея дела, за да не се налага колегите й от градския съд да ги започват отново“, се казва в отвореното им писмо.

„За нас е очевиден стремежът съдия Тодорова да бъде охулена и злепоставена в очите на обществото, така че хората, които не я познават, да не вярват на думите й. Подобно поведение на управляващия съдебната система орган ни кара дълбоко да се замислим дали има бъдеще за нас в тази система“, коментират още те и изтъкват, че няма установен ред и процедура за провеждане на дисциплинарните производства.

#съдии #протест #Мирослава Тодорова #Тодорова #председател на Съюза на съдиите #уволнение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници