Над 500 перничани още не са се прибрали след земетресението

Над 500 перничани още не са се прибрали след земетресението
Кметът на Община Перник Росица Янакиева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Над 500 души в Перник все още не живеят по домовете си след земетресението в града от 5.8 по Рихтер на 22 май, заяви кметът на общината Росица Янакиева.

„Над 500 са хората, които все още не живеят по домовете си. На нуждаещите се са предоставени 38 фургона и 104 палатки“, каза Янакиева по БНР.

„Очаквам проблеми през есента. Една част от хората ще останат във фургоните, но за палатките не е възможно. Вече има решение на Министерския съвет за сграда на ГУСВ, но трябват пари за ремонт на сградата. Освен това със специално министерско постановление ще строим две детски градини“, каза още градоначалникът.

По думите й са получени 8328 молби от граждани, чиито домове са претърпели щети по време на труса.

„Всеки един обект трябва да бъде посетен от екип от конструктор и оценител, до момента са оценени 3100 от тези обекти“, посочи Янакиева.

„За тях са ни нужни 89 885 лева, за да заплатим работата на специалистите, тепърва ще плащаме и работата по конструктивно укрепване на обществените сгради“, добави тя.

По думите й 12 000 души са подали молби за еднократна помощ от 325 лева от социалното министерство, 1800 са получили такава помощ, на повечето е отказано.

#Перник #Росица Янакиева #22 май #земетресение #кмет #трус #ГУСВ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници