Седем в ареста за незаконна „археология”

Седем в ареста за незаконна „археология”
По време на спецоперацията са иззети металдетектори, монети, украшения и две фибули. Снимка: МВР
A A+ A++ A

Седем души са задържани по време на полицейска операция срещу престъпления с културно-исторически ценности, съобщи МВР.

Полицейска операция на служители на отдел „Борба с организираната престъпност“ и техни колеги от областната дирекция от „Престъпления, свързани с културно-исторически ценности“, е проведена във вторник на територията на с. Хърлец, област Враца.

В хода на акцията са задържани две организирани престъпни групи, действащи независимо една от друга. Иззети са металдетектори, монети, украшения и две фибули.

В първата група участвали криминално проявените В. С. (38 г.), С. Р. (47 г.) и 16-годишен младеж, и тримата от с. Хърлец.

При извършените процесуално-следствени действия на територията на древноримско гробище в местността „Аугуста“ били открити металдетектор и 4 лопати.

В хода на разследването от дома на В. С. са иззети 4 монети и две украшения с културно историческа стойност, за които се предполага, че датират от 1-2 в. пр.Хр.

Б. Б. (38 г.), М. В. (22 г.) и И. Г. (40 г.), всички от с. Гложене, и Н. В. (20 г.) от с. Хърлец, са участниците във втората престъпна група.

В хода на проведените процесуални действия на територията на древни селища в същата местност са иззети 4 монети, две апликации, две фибули с културно-историческа стойност, два металдетектора и 4 лопати. От дома на Б. Б в с. Гложене бил иззет металдетектор.

Мъжете са задържани с полицейска мярка за 24 часа. По случаите са образувани досъдебни производства по чл. 277, ал. 2 от НК. Действията по разследването продължават.

#МВР #Хърлец #Враца #Гложене #НК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници