Най-продаваната хранителна добавка подобрява паметта

Най-продаваната хранителна добавка подобрява паметта
A A+ A++ A

Една от най-продаваните хранителни добавки в САЩ (по данни на Natural standart research collaboration) е Ginkgo. Екстракти от него се използват за медицински цели от стотици години. И днес той е популярен сред лекари и пациенти и се използва за лечение и профилактика на редица заболявания.

Научни проучвания са доказали благоприятното действие на Ginkgo при пациенти с Claudicatio intermittens (състояние, при което настъпва умора, болка в краката при ходене и дори в покой и невъзможност за продължително ходене поради запушване на малките кръвоносни съдове на краката).

Най-често Ginkgo се предписва на пациенти с деменция. Независимо дали причината за настъпването на деменция са поредица микроинфаркти или Болест на Алцхаймер, Ginkgo се сравнява по ефективност дори с ацетилхолинестеразните инхибитори.

Значително по-слаба е ефективността на добавката, когато се приема от здрави лица с цел подобряване на паметта, съсредоточеността, мисловната дейност, но дори и в тези случаи Ginkgo може да има благоприятно действие.

За повечето му показания (сред които облекчаване на симптомите при предменструален синдром, астма, депресивни състояния, кокаинова зависимост) няма научно доказан ефект.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници