Министерство на правосъдието предлага промени в процедурите за осиновяване

Министерство на правосъдието предлага промени в процедурите за осиновяване
A A+ A++ A

Има предложение процедурата при международно осиновяване да бъде облекчена. Това и улесняване при издаването на разрешения за посредничество предлага Министерство на правосъдието. Облекчаването на процедурите може да стане с промяна в две наредби.

На сайта на Министерството и на сайта за обществени консултации бяха публикувани за обществено обсъждане изменения и допълнения в наредбите, които засягат този проблем.

Промените в наредбите предвиждат да отпадне изискването за кандидат осиновители за деца от чужбина да предоставят удостоверение за сключен граждански брак, както и отпадането на задължението за юридически лица с нестопанска цел да представят множество документи за издаване на разрешение за посредничество при международно осиновяване.

Идеята е данните за брака да се основават на изготвения социален доклад от дирекция "Социално подпомагане". Необходимата информация за организациите кандидати за посредници пък ще се набавя по служебен път от регистъра на администраторите за лични данни.

За желаещите да осиновят деца в България се променя съдържанието на декларацията за потвърждение на проекта за осиновяване, която кандидатите за длъжни да подават всяка година.

Изрично се задължава и акредитираната организация да предоставят всяка получена информация за затруднена адаптация и предприети действия за закрила на осиновено дете и след изтичане на двугодишния период за наблюдение след осиновяването.

Новите разпоредби са и с цел синхронизиране с разпоредбите на Семейния кодекс и Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, които влизат в сила от 1 януари 2018 г.

#осиновяване #Министерство на правосъдието #"Социално подпомагане" #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници